salamineio-elefthero-panepistimio-ammochostouΗ Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν για έκτη χρονιά το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα. Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, το πρόγραμμα των διαλέξεων παρουσιάζει κάποιες πρωτοτυπίες (συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, βιωματικά εργαστήρια), ώστε αυτό να γίνει περισσότερο βιωματικό, ενώ όλες οι διαλέξεις εντάσσονται στον γενικότερο τίτλο «Πολιτισμός της Ειρήνης».

Οι ομιλητές, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τις εισηγήσεις τους, να παρουσιάσουν τις διάφορες πτυχές του θέματος «Πολιτισμός της Ειρήνης» και να έρθουν σε εποικοδομητικό διάλογο με τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνστάντιας-Αμμοχώστου.

Οι διαλέξεις, που θα πραγματοποιούνται στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, μία φορά τον μήνα (από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο), έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση και επικοινωνία εισηγητών και παρευρισκομένων. Είναι διάρκειας 45 λεπτών, ενώ θα ακολουθεί συζήτηση. Οι διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imconstantias.org.cy) και ηχογραφημένες από το ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCYvoice (95.2 FM).

Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων, κατά την τελετή λήξης (18 Μαΐου 2017), θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που συμμετείχε στο θεσμό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*****************

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

Τελετή Έναρξης: «Ειρήνη - Παιδεία - Πολιτισμός»

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου, Πλατεία Μητροπόλεως Παραλίμνι

  • Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος
  • Καθηγητής Σταύρος Σ. Φωτίου, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

 

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

«Ειρήνη και βία σε ένα ταραγμένο κόσμο»

Εισηγητής: Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

«Ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη»

Εισηγητής: Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης, Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού

 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017, 7:00 μ.μ.

«Η συμβολή Χριστιανισμού στην καλλιέργεια του Πολιτισμού της Ειρήνης»

Εισηγητής: Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος

 

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 7:00 μ.μ.

«Σύγκρουση και ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών» 

Εισηγητής: Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης Ι ́

 

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, 7:00 μ.μ.

«Ειρήνη - Θεολογία - Οικολογία»

Εισηγητής: Ομότιμος Καθηγητής Ανέστης Κεσελόπουλος, Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Πέμπτη, 6 Απρίλιου 2017, 8:00 μ.μ.

«Παιδεία - Δικαιοσύνη - Θρησκεία - Περιβάλλον: Καλλιέργεια και Εμπέδωση του Πολιτισμού της Ειρήνης»

Βιωματικά Εργαστήρια σε τρεις θεματικές ομάδες - Παρουσίαση Πορισμάτων

 

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, 8:00 μ.μ.

«Η νέα Αλεξάνδρεια του Ελληνισμού»

Εισηγητής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

Τελετή λήξης – Απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης 6ου κύκλου διαλέξεων

Οκτώβριος 2016 - Μάϊος 2017, Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου 6ος κύκλος, Παλαιός Ναός Αγ. Γεωργίου, Παραλίμνι

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν για έκτη χρονιά το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα. Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμίνιο...

2 Μαΐου 2017, 19:00, Ομιλία, Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Παλιά Λευκωσία

Την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 και ώρα 7μ.μ., στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Μεγάλου Αλεξάνδρου 10, Παλιά Λευκωσία) θα γίνει ομιλία από τον δρ. Πέτρο Μπούρα – Βαλλιάντος με θέμα "Διαπολιτισμική μετάδοση ιατρικών γνώσεων από τον ισλαμικό κόσμο στο Βυζάντιο (11ος – 15ος αιώνας)". Οι διάλεξη θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://eu1.bbcollab.com/site/external/launch/meeting.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.158EC6B347D817996652C33B122BDE Παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα...

3 Μαΐου 2017, 18:30, Παράκληση - Ομιλία, Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος, Λεμεσός

Η καθιερωμένη ανά δεκαπενθήμερο ομιλία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμανδρίτου Ισαάκ θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος την Τετάρτη 3 Μαϊου στις 7:00 απόγευμα. Θα προηγηθεί παράκληση στην Παναγία την Παραμυθία στις 6.30 μ.μ.

3 Μαΐου 2017, 19:00, Ομιλία, Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, Πάνω Δευτερά

Tην ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς θα γίνει ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κύριο Παύλο με θέμα: "O θάνατος του ανθρώπου και η Ανάσταση του Χριστού".

3 Μαΐου 2017, 19:00, Παράκληση - Ομιλία, Ι. Ν. Αγ. Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, Αγ. Τύχωνας

Την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. θα γίνει ομιλία με συζήτηση με τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στον Άγιο Τύχωνα. Θα προηγηθεί παράκληση προς την Παναγία την Γοργοεπήκοο στις 7 μ.μ.

3 Μαΐου 2017, 19:30, Ομιλία "'Αγιος Λουκάς Ιατρός", Σταύρος Μπαλογιάννης, Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΚΙΒΩΤΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ 2017Προσκαλείστε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (Πλατύ, Αγλαντζιά). Ομιλητής Δρ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΙΑΤΡΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α΄ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θέμα: «Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως, Χειρούργος Ιατρός και...

8 Μαΐου 2017, 19:00, Παράκληση - Ομιλία Μητρ. Λεμεσού κ. Αθανασίου, Ι. Ν. Αγ. Επιφανίου, Λύμπια

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου Ολυμπίων (Λύμπια) στις 7 μ.μ. θα ψαλεί Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

9 Μαΐου 2017, 18:30, Αγιασμός - Ομιλία, Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Λακατάμια

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2017 θα γίνει αγιασμός και θα ακολουθήσει ομιλία Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στις 6.30 μ.μ.