Εορτασμοί με την ευκαιρία της Συνάξεως της Παναγίας της Γερόντισσας
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα 5:30 μ.μ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τσερίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου πλαισιούμενος υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και άλλων αρχιερέων.
Στο τέλος του εσπερινού θα λιτανευθεί η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας πέριξ του Ιερού Ναού.
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. 2023
Ώρα 6:30 π.μ. - 10:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα λιτανευθεί η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας πέριξ του Ιερού Ναού.
Ώρα 4:30 μ.μ. Αναστάσιμος εσπερινός
Ώρα 5:20 μ.μ. Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία τη Γερόντισσα
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. 2023
Ώρα 6:30 π.μ. - 9:45 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Να αναφερθεί ότι ο Ναός τιμά την Παναγία τη Γερόντισσα διότι από το Δεκέμβριο 2014 φυλάσσεται μεγάλο πιστό αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας της Γερόντισσας από τη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Ο ναός θα είναι ανοικτός την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ., το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 6:00 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ. και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από τις 6:00 π.μ. μέχρι τις 11:00 π.μ.
Ιστορία Παναγίας Γερόντισσας
Η Ιστορία για την Παναγία Γερόντισσα έχει ως εξής. Σε έναν ασθενή, ευσεβέστατο ηγούμενο, ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός επιθυμούσε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Ζήτησε, λοιπόν, από τον ιερομόναχο να βιαστεί στη Θεία Λειτουργία, για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν' αποθάνει, χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ακούσθηκε μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο, γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό, ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και έκθαμβος και τρομαγμένος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.
Η Παναγία Γερόντισσα είναι θαυματουργή εικόνα και επιτελεί αναρίθμητα θαύματα. Στην εικόνα, η Παναγία παριστάνεται σε όρθια στάση δεήσεως, χωρίς τον Χριστό. Στην ασημένια επένδυση της εικόνας φαίνεται και ένα πιθάρι, που ξεχειλίζει, θυμίζοντάς μας ένα θαύμα της Παναγίας, η οποία, εισακούοντας τις προσευχές του Γέροντος (εξ'ου και Γερόντισσα) γέμισε με λάδι τα άδεια πιθάρια της Μονής. Σε μια επιδρομή Σαρακηνών στη Μονή, ένας απ' αυτούς, προσπάθησε να σχίσει την εικόνα σε κομμάτια, αλλά έχασε αμέσως την όρασή του και οι άνθρωποι, που ήταν μαζί του, πέταξαν την εικόνα σε ένα κοντινό πηγάδι. Ο τυφλός ιερόσυλος παιδεύτηκε τόσο κατά την ώρα του θανάτου του, ώστε παρήγγειλε στους δικούς του ακόμα και μετά το θάνατο του να πάνε στο Άγιο Όρος και να βγάλουν την εικόνα από το πηγάδι, πράγμα το όποιο και έγινε, αφού η εικόνα είχε παραμείνει εκεί για ογδόντα χρόνια.